Te produkty tworzą Lokalną Markę Ziemi Pszczyńskiej
26 produktów wytwarzanych tradycyjnie może posługiwać się znakiem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Producenci podpisali umowy na używanie znaku jakości.


W Starostwie Powiatowym w Pszczynie lokalni producenci i włodarze Powiatu Pszczyńskiego zawarli umowy o używaniu Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej, czyli znaku jakości dla produktów cennych lokalnie, przyjaznych środowisku naturalnemu, powstałych z miejscowych surowców.
- Zależy nam, żeby marka znaczyła dużo, żeby spełniła swoją rolę, pomogła lokalnym producentom. Gratuluję wszystkim, którzy doszli do tego etapu - mówiła Barbara Bandoła, starosta pszczyńska
W ostatnich tygodniach komisja certyfikacyjna przeanalizowała 33 wnioski złożone przez 18 producentów. Poznała wszystkie produkty i oceniła ich wyjątkowość. Ostatecznie zdecydowano przyznać Lokalną Markę Ziemi Pszczyńskiej 26 produktom wytwarzanym przez 13 rodzimych producentów. W tym gronie znalazły się m.in. wytwarzane w domowych zagrodach sery kozie i krowie, borowina i solanka z goczałkowickich złóż, miody odmianowe i z dodatkiem suszonych kwiatów, mydła konopne, woreczki z lawendą, pasztet z gęsiną, kopy pszczyńskie, rolada śląska z kluskami i modro kapusta, haft ręczny, jaja czy pszczyńskie grzybki.
- Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej to znak, który jest potwierdzeniem jakości naszych produktów. My jesteśmy o tej jakości przekonani, ale decydując się przejść przez proces certyfikacji, musieliśmy spełnić szereg kryteriów i poddać się ocenie. Czy warto? Jak najbardziej. Mimo, że działamy już od dłuższego czasu, klienci ciągle nas odkrywają. Teraz liczymy, że będziemy mogli dotrzeć do większego grona osób - mówi Dorota Pękała, która wraz z mężem Bartłomiejem prowadzi Pasiekę św. Ambrożego w Woli. Poza miodami standardowymi oferują miody odmianowe i z dodatkiem suszonych kwiatów, np. z płatkami róży, z nutą lawendy czy z chabrem. Pan Bartłomiej, który pasję przejął po ojcu, pracuje przy pszczołach, a pani Dorota przy miodzie. I robi prawdziwe miodowe cuda - wszystko nie tylko doskonale smakuje, ale i wygląda. Obecnie mają 130 rodzin pszczelich i cały czas rozwijają pasiekę.
Lokalni producenci są zaangażowani w rozwój naszego regionu. - Działamy w tym miejscu, jest ono dla nas ważne. Chcemy, żeby nasi klienci wiedzieli, że potrawy, które przygotowujemy są tradycyjne i lokalne. Dzięki lokalnej marce możemy wyróżnić się na tle innych - mówi Marek Ryguła, właściciel restauracji Zacisze w Brzeźcach, która otrzymała znak jakości dla kopy pszczyńskiej i rolady śląskiej z kluskami i modrą kapustą.
Wicestarosta Damian Cieszewski podkreśla, że z dniem podpisania umów producenci mogą formalnie używać znaku Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej na certyfikowanych produktach. - Komisja zachwycała się pomysłowością, ogromem pracy i sercem, które lokalni producenci wkładają w ich tworzenie. Mamy w naszym powiecie niezwykle kreatywnych i zorganizowanych mieszkańców, którzy doceniają miejsce, z którego pochodzą. Będziemy powiat pszczyński promować tymi wyrobami, a jednocześnie pomożemy ich wytwórcom. Liczymy na to, że pojawią się kolejni i grono Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej będzie się rozwijać - mówi wicestarosta.
Produkty zostaną oznakowane znakiem marki - symbolem róży pszczyńskiej, która znajdowała się na strojach ludowych, np. zapaskach. To typowy element haftu, który występuje tylko na ziemi pszczyńskiej. Certyfikat przyznawany jest na okres dwóch lat z możliwością przedłużenia. Producenci zobowiązali się do przestrzegania zasad używania Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej i ciągłego spełniania kryteriów zadeklarowanych we wniosku o przyznanie marki.
Trwa przygotowanie materiałów reklamowych i strony internetowej. 5 czerwca podczas Spotkań pod Brzymem producenci oficjalnie otrzymają certyfikaty dla swoich produktów. Będą oferować swoje produkty w ramach tego wydarzenia.
Koordyntorem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej jest Powiat Pszczyński, który na jej wdrożenie pozyskał środki unijne i krajowe w ramach projektu „Regionalne produkty - bogactwo pogranicza”, realizowanego wspólnie z czeskim partnerem - MAS Pobeskydí. Celem marki jest wspieranie lokalnej przedsiębiorczości, ludzi zaangażowanych w rozwój regionu oraz promowanie walorów ziemi pszczyńskiej.
Produkty, którym przyznano Lokalną Markę Ziemi Pszczyńskiej
- Miody odmianowe z Pasieki św. Ambrożego / Dorota Pękała (Pasieka św. Ambrożego)
- Miody z dodatkiem suszonych kwiatów i ziół / Dorota Pękała (Pasieka św. Ambrożego)
- Borowina ze złoża Uzdrowiska Goczałkowice-Zdrój / Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój Sp. z o.o.
- Solanka ze złóż Uzdrowiska Goczałkowice-Zdrój / Uzdrowisko Goczałkowice-Zdrój Sp. z o.o.
- Woreczki z lawendą / Anna Mazur (Lawenda pod lasem)
- Mydło konopne z nagietkiem, mydło konopne z wrotyczem, mydło konopne z żywokostem / BeEco Dobre z Natury Beata Marekwia
- Chleb z łopaty - Piekarnia-Cukiernia Brzęczek Sp. k.
- Kule serowe i kremy serowe na bazie mleka krowiego i koziego - Elżbieta Maria Grűner DG&JG Sp. z o.o
- Sery pleśniowe na bazie mleka krowiego lub koziego / Elżbieta Maria Grűner DG&JG Sp. z o.o.
- Jogurty z wkładem owocowym / Elżbieta Maria Grűner DG&JG Sp. z o.o.
- Sery dojrzewające na bazie mleka krowiego z dodatkiem kiszki śląskiej Elżbieta Maria Grűner DG&JG Sp. z o.o.
- Masło z ziołami Babci Franciszki / Elżbieta Maria Grűner DG&JG Sp. z o.o.
- Fetunia - ser z mleka krów rasy jersey / Marlena i Piotr Przewoźnik - Gospodarstwo Przewoźnikówka
- Matołek z czarnuszką-ser kozi dojrzewający z dodatkiem czarnuszki / Marlena i Piotr Przewoźnik-Gospodarstwo Przewoźnikówka
- Ser kozi z Pawłowic z czosnkiem i natką pietruszki, Ser kozi z Pawłowic
z przyprawą włoską, Ser kozi z Pawłowic z pomidorami i bazylią / Krzysztof Gałuszka - Kozia Rodzinka gospodarstwo rolne - Ser kozi z Pawłowic wędzony z czosnkiem niedźwiedzim, Ser kozi
z Pawłowic wędzony z czarnuszką, Ser kozi z Pawłowic wędzony naturalny / Krzysztof Gałuszka - Kozia Rodzinka gospodarstwo rolne - Jogurt kozi naturalny z Pawłowic / Krzysztof Gałuszka - Kozia Rodzinka gospodarstwo rolne
- Mleko kozie świeże z Pawłowic / Krzysztof Gałuszka - Kozia Rodzinka gospodarstwo rolne
- Gęsina w słoju, pasztet z gęsiną w słoju / Koło Gospodyń Wiejskich w Ćwiklicach
- Kopa pszczyńska /Koło Gospodyń Wiejskich w Ćwiklicach
- Jaja ze wsi od rolnika, jaja spod Pszczyny dla każdej rodziny / Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka
- Pszczyńskie grzybki / Gospodarstwo Rolne Sylwia i Leszek Szczotka
- Rolada śląska z kluskami i modro kapusta /Zacisze Restauracja z Tradycjami Marek Ryguła
- Kopa pszczyńska / Zacisze Restauracja z Tradycjami Marek Ryguła
- Pszczyńska Modro Kapusta / RIM s.c. Marek Ryguła Rafał Ostrowski
- Haft ręczny - Fastrygą przez Pszczynę - czepidło / Bożena Rokita
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego