Trwają dni otwarte w leszczynowym sadzie w Jankowicach
Choć pogoda nie rozpieszczała, w pierwszy z dni otwartych w leszczynowym sadzie Tree Nuts w Jankowicach humory dopisywały.

Główną atrakcją jest samodzielnie zbieranie orzechów laskowych w 2-hektarowym, ekologicznym sadzie Tree Nuts. Do tego można zrobić zdjęcie w ciągniku i pokosztować naturalnych orzechowych specjałów od Tree Nuts (w tym nowości - kremu pistacjowego z białą czekoladą i malinami), a także przyjaciół z Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej: miodów i produktów pszczelich od Pasieki Tomala, przetworów od Farmy Różnorodności i rękodzieła z lawendą od Lawendy Pod Lasem.
W programie także kiermasz ciast dla Jasia Skolasińskiego z Goczałkowic. Można poobserwować koniki polskie, bo tuż w bezpośrednim sąsiedztwie sadu znajduje się ich wybieg, można też wybrać się na grzyby do pobliskiego lasu, lub trochę dalej, zobaczyć żubry w jankowickim Ośrodku Hodowli i Edukacji Ekologicznej. I posmakować tradycyjnej rolady z kluskami i modrą kapustą, a na deser - kopy jankowickiej w Karczmie Wiejskiej. To też potrawy wyróżnione certyfikatem jakości.
Leszczynowy sad odwiedził wicestarosta Damian Cieszewski. - Producenci Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej już do tego nas przyzwyczaili, że nie konkurują ze sobą, ale wzajemnie się wspierają - mówi.
Hanna Ciemniewska-Żytkiewicz i Tomasz Żytkiewicz zajmują się uprawą, przetwarzaniem oraz konfekcjonowaniem orzechów laskowych. Leszczynowy sad w Jankowicach założył ojciec pani Hanny, Zbigniew. Z orzechów laskowych powstają pasty, oleje i inne, naturalne produkty. Potwierdzeniem wysokiej jakości jest m.in. certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej.
Leszczynowy sad będzie jeszcze otwarty w niedzielę, 24 września. Zapraszamy do Jankowic, ul. Dzika 23, w godzinach 11.00-17.00.
Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego