Powiat pszczyński - podstrona

Oświata

Kulinarny miszmasz w pracowniach gastronomicznych PZS nr 2

19 marca w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie odbył się I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny, w którym udział wzięli uczniowie szkoły z kierunków gastronomicznych oraz drużyny przybyłe z Hiszpanii, Niemiec i Republiki Czeskiej.

konkurs kulinarny

Pracownia gastronomiczna PZS2 jest miejscem, w którym oprócz regularnych zajęć praktycznych, coraz częściej odbywają się warsztaty kulinarne, czy konkursy, gdzie młodzi kreatorzy smaku, mogą wykazać się swoimi talentami. Pierwszy raz w historii szkoły konkurs kulinarny miał charakter międzynarodowy.

Uczestnicy mieli dwie godziny na przygotowanie dania, którego głównym składnikiem był kurczak. Profesjonalne jury, składające się z doświadczonych szefów kuchni, oceniało estetykę podania, wykorzystanie produktu, higienę i czystość stanowiska pracy oraz oczywiście smak potraw.

Dziewięć dwuosobowych drużyn wykazało się pomysłowością i zaangażowaniem, aż do ostatniej minuty. Tego typu wydarzenia zachęcają młodzież do doskonalenia umiejętności w sztuce kulinarnej. Spotkania z wykwalifikowanymi kucharzami jeszcze w czasie nauki szkolnej dają uczniom możliwość poznania świata profesjonalnej gastronomii.

Zwycięstwo przypadło Florianowi Möhring i Tino Paul - drużynie pochodzącej z Niemiec, z placówki Fachschulzentrum Freiberg-Zug, która od lat jest szkołą partnerską Powiatowego Zespołu Szkół nr 2. Nasze uczennice Żaneta Górka i Wiktoria Chmiel zajęły II miejsce, a na III pozycji uplasowały się ex aequo drużyna z Czech i drugi zespół Polski.

Dla wszystkich I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w PZS nr 2 był festiwalem dobrych smaków. Mamy nadzieję, że dla naszych zagranicznych gości stanie się również miłym wspomnieniem z pobytu w Polsce.

Zmagania uczestników oceniali: Piotr Polak, szef Restauracji Kameralna w Pszczynie, Sebastian Humski - szef kuchni Zajazdu Hetman w Lgocie Murowane oraz Adrian Bogdan, szef kuchni restauracji Słowianka w Bielsku-Białej.
Sponsorzy konkursu, bez których oprawa całego wydarzenia nie byłaby tak bogata: Restauracja Słowianka Bielsko-Biała, Dworek New Restaurant, Restauracja Kameralna w Pszczynie, Technica z Ochab Małych, Tree Nuts z Jankowic, Restauracja Zacisze z Brzeźc, Studio Figura Czechowice-Dziedzice, Hotel Kotarz Brenna, Restauracja Kogut i Kurka Goczałkowice-Zdrój, Farutex Bielsko-Biała, Simon Kontakt Czechowice-Dziedzice, klep z porcelaną i szkłem "Szkiełko" z Pszczyny. Eko kurczaki wykorzystane podczas konkursu pochodziły z firmy Eko Wizja.

Był to pierwszy konkurs kulinarny o zasięgu międzynarodowym organizowanym w Powiatowym Zespole Szkół nr 2. Już planowana jest już kolejna edycja, która tym razem odbędzie się za granicą.

(źródło: PZS nr 2)

Inne wiadomości

  • Oświata

    Maturzyści zakończyli naukę w szkołach Powiatu Pszczyńskiego

    25 kwietnia był wyjątkowym dniem dla blisko 380 uczniów klas maturalnych, którzy zakończyli edukację w trzech szkołach ponadpodstawowych prowadzonych przez Powiat Pszczyński. Pożegnanie maturzystów stało się nie tylko okazją do wspomnień, podziękowań nauczycielom i wychowawcom, ale także do uhonorowania uczniów za ich osiągnięcia edukacyjne, sportowe oraz zaangażowanie w życie szkolnej społeczności.

  • Oświata

    Belgijka na pożegnanie szkoły

    Nie polonezem, a skoczną belgijką pożegnali szkolne mury maturzyści z I Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Chrobrego w Pszczynie.

  • Oświata

    Podsumowanie Erasmus+ w PZS nr 1 w Pszczynie

    23 kwietnia w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Pszczynie odbyło się spotkanie podsumowujące szkolenie „Dynamiczne nauczanie” realizowane w Hiszpanii w ramach mobilności Erasmus+.